Wielokrotnie pisaliśmy, że wrocławskie Pawłowice to miejsce szczególne. Oparte na koncepcji miasta-ogrodu, położone na styku z obszarem Natura 2000, ale i same obfitujące w wiele atrakcji przyrodniczych m.in. największy obwodem dąb w granicach Wrocławia. Pawłowice to jednak przede wszystkim najpiękniejszy z wrocławskich zespołów pałacowo-parkowo-folwarcznych.
To właśnie tu odbywa się coroczne Święto sera i wina. Dziś była siódma edycja! Impreza organizowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ma na celu promocję produktów regionalnych, m.in. serów i win, a także ich budowanie świadomości ich wpływu na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne i znaczenie ekonomiczne dla regionu.
![](https://www.stopspalarni.pl/wp-content/uploads/2022/09/809e0cc6-eaaf-464e-9198-0e1ffcbf4211-1.jpeg)
![](https://www.stopspalarni.pl/wp-content/uploads/2022/09/81cdfe40-f6e6-44e0-affd-e8d154fbdd20.jpeg)
![](https://www.stopspalarni.pl/wp-content/uploads/2022/09/ef42e6a1-2ee5-42a2-af29-5883c940ba1e.jpeg)
![](https://www.stopspalarni.pl/wp-content/uploads/2022/09/56da5aee-8c16-4b88-8197-930fbc7a4186.jpeg)
![](https://www.stopspalarni.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_4298-1-1024x768.jpeg)
W trakcie wydarzenia odbył się kiermasz najlepszych regionalnych produktów, pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje i nauka oceniania serów i win. Gościem specjalnym wydarzenia był Jakub Kuroń.
Oby kolejne edycje tego wydarzenia nie odbywały się w cieniu komina spalarni śmieci!