Wielokrotnie pisaliśmy, że wrocławskie Pawłowice to miejsce szczególne. Oparte na koncepcji miasta-ogrodu, położone na styku z obszarem Natura 2000, ale i same obfitujące w wiele atrakcji przyrodniczych m.in. największy obwodem dąb w granicach Wrocławia. Pawłowice to jednak przede wszystkim najpiękniejszy z wrocławskich zespołów pałacowo-parkowo-folwarcznych.

To właśnie tu odbywa się coroczne Święto sera i wina. Dziś była siódma edycja! Impreza organizowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ma na celu promocję produktów regionalnych, m.in. serów i win, a także ich budowanie świadomości ich wpływu na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne i znaczenie ekonomiczne dla regionu.

W trakcie wydarzenia odbył się kiermasz najlepszych regionalnych produktów, pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje i nauka oceniania serów i win. Gościem specjalnym wydarzenia był Jakub Kuroń.

Oby kolejne edycje tego wydarzenia nie odbywały się w cieniu komina spalarni śmieci!